Kila, špeky, kondice v háji...

Tento web je (nebo má být) o tom jak se cítit dobře i s kily navíc, jak se při plnoštíhlé postavě obléct a vůbec - jak si aspoň trošku zvýšit sebevědomí, když zrovna nejsme „ideálem krásy“. Nemůžu se ale aspoň jedním článkem nezmínit o hubnutí. Kila navíc jsou prostě přítěž. I když se umíme hezky obléct, učesat a nalíčit, nemůžeme pominout to, že máme horší kondici, časem nás začnou bolet klouby a záda, zvyšuje se riziko nejrůznějších chorob... Nejsem doktor, ani odborník na výživu, nemůžu tedy v tomto článku rozebírat tuto problematiku nějak odborně. Můžu se ale s vámi podělit o zkušenosti moje nebo mých známých - jak se jim (nám) povedlo zabojovat s kily...

Tak tedy jak jsem na tom já. Byla jsem co do váhy průměrné dítě, ani v pubertě jsem nebyla silná, zato bylo jasné, že mám kostru stavěnou tak, že prostě nikdy nebudu útlá dívenka, podobná zjevení víly tančící na louce mezi kapičkami večerní rosy... Za prvé je tedy potřeba uvědomit si jaké máte dispozice a vzpomenout si jak jste vypadaly předtím než jste začaly přibírat. Vemte v úvahu jakou máte pánev, jak široká máte záda, ramena, jak dlouhé máte prsty (já jsem se svýma rukama začala být trochu víc spokojená až poté, co jsem začala chodit na manikúru a nosit umělé nehty, které mi prsty opticky prodlužují) atd. Zkrátka jsou věci, které při sebevětším úsilí nezměníte. Tak je potřeba se s nimi buď smířit nebo jim pomoct jinak (pokud vás trápí, že jste nenarostly do výšky, je potřeba si pomoct podpatky, stejně jako je potřeba nechat si poradit co nejvhodnější střih vlasů, pokud vás trápí, že nemáte zrovna nejbujnější kštici...). To by byla ta část, se kterou nic moc nenaděláme, pokud trochu neoblafneme přírodu. A teď co s tou částí, která je v naší moci...

Když moje váha začala při mé výšce 161 cm ukazovat hodnotu 88 kg, vyděsila jsem se. Kila přibývají pomalu, nenápadně, většinou si toho nevšimneme vůbec nebo jednou za rok, když se zase nemůžeme dostat do plesových šatů... O to větší je pak šok, když po dlouhé době stoupnete na váhu a tam se ukáže krutá pravda. Pevně jsem se rozhodla, že moje váha nebude NIKDY NIKDY NIKDY začínat devítkou! Ten den jsem přestala jíst rohlíky a vůbec bílé pečivo. Nesnědla jsem ani jeden knedlík, omezila jsem sladké dopolední svačinky a místo kmínového chleba jsem si začala kupovat fitness chleba ze žitného šrotu. V létě jsem si nekoupila žádnou zmrzlinu a začala jsem kupovat víc ovoce a zeleniny. Asi od 16 let jsem nepila slazené sodovky, jen čaj a čistou vodu bez bublinek. Takže alespoň v této oblasti jsem mohla zůstat na svém a nic neměnit. Fajn. Kila šla dolů. Šest kilo šlo velmi rychle, aniž jsem se začala víc hýbat. Pak se to zastavilo a mně bylo jasné, že teď už musí nastoupit kombinace upraveného jídelníčku a pohybu.

A teď ta nejsložitější část. Každý máme jiný metabolismus, na jídlo reagujeme každý jinak. Samy to znáte - každá máme v okolí někoho, kdo se může cpát od rána do večera a nepřibere ani deko a někoho kdo přibírá i z vody. Pokud tedy upravujete jídelníček, cvičíte, ale pořád se nic neděje, pravděpodobně budete muset navštívit nějakého odborníka, aby vás vyšetřil a sestavil jídelníček vhodný přesně pro vás a poradil vám jaký druh pohybu bude pro vás ideální (zapomeňte na naháněče z ulice). V každém případě platí, že sport nebo cvičení, se kterým chcete začít, vás musí hlavně bavit. Nemá cenu mordovat se na aerobiku, kde vás to nebaví, protože nestíháte tempo pokročilejších „kolegyň“ a kde si navíc zatěžujete klouby (přece jen nesete nějakou váhu navíc). Je jedno co budete dělat, hlavně se přitom musíte cítit dobře.

 

Ideální je (podle mých zkušeností):

  • kalanetika (pomalé cvičení, kterým posilujete svaly, zvyšujete kondici a kde pokroky jsou vidět hodinu od hodiny),

  • plavání (posilujete svalstvo bez zatížení váhou těla; zapomeňte na komplexy z toho, že v plavkách nevypadáte jako hvězda - na bazéně, kam chodí lidé kvůli kondičnímu plavání, se stejně každý stará o sebe a na okolí nehledí),

  • cvičení na rekondičních stolech (cvičení, při kterém nezatěžujete klouby vlastní vahou, protože ležíte na stole, který s vámi hýbe a na kterém se tak trochu hýbete i vy - po prvním cvičení jsem zjistila jaké svaly v těle vlastně mám :o)

  • svižná chůze (pokud se zrovna netrmácíte z práce na podpatcích a obtěžkána taškami s nákupem, projděte se trošku místo jízdy z práce autobusem - ve městě to sice není úplně ideální kvůli tvrdému povrchu a ne zrovna čistému vzduchu, ale podle mě je to lepší než nic)

  • navíc jsem si oblíbila skákání na taneční podložce (zapisuju si vlastní rekordy a snažím se je překonat a hrozně mě to baví). Pomalu ale jistě jdou moje kila dolů.


    Podstatné u cvičení je, že shazujete tuk a nabíráte svalstvo, které je těžší. Proto se moc nevažte, ať nepropadáte depresi. Pokrok poznáte buď na oblečení nebo když si budete jednou za čas měřit obvody pasu, boků, stehen,... Prostě si zvolte nějaké kontrolní body podle toho, na co se chcete zaměřit.


    A ještě jedna věc je důležitá. Pokud chcete například zhubnout 20 kilo, je to naráz velký úkol. Bude se vám dařit víc, když si ho rozdělíte na menší části. Když půjdou kila dolů pomalu, výsledek bude pořád v nedohlednu a vy to pravděpodobně vzdáte. Zatímco když si dáte za úkol shodit 3 kila a pak zase tři a pak zase tři a tak pořád dokola, budete postupně ukrajovat z toho velkého úkolu a bude to snazší... Nezapomeňte se taky za splněný úkol odměnit podle libosti (mě potěší třeba nová kabelka, někoho lístek do kina, někdo si zahřeší třeba návštěvou cukrárny - jednou za čas to opravdu nevadí :o).

     

  • Edita Sipeky ve své knížce Vysoká škola hubnutí píše, že se začala hýbat tak, že se pravidelně zamykala v pokoji a jen tak neorganizovaně, nepřipraveně křepčila na své oblíbené písničky. Podstatné bylo to, že vydala energii a byl to pohyb, který ji bavil, takže se do něj nemusela nutit.

  • Jana, manželka mého kamaráda, zhubla na základě diety podle krevních skupin. Já osobně moc dietám nevěřím, ale tady to evidentně zafungovalo. Říkala, že tahle dieta ji bavila, protože podle skupiny měla jíst hodně masa a ona maso miluje... :o)

  • Kamarádka Klára hubne na základě upraveného jídelníčku od odborníků. Vyvařuje si dobroty (podle toho co píše je to báječná strava) a hubne před očima. A moc jí to sluší! :o)

  • Tak stejně se do rukou výživového poradce svěřila manželka mého tatínka a výsledky se objevily velmi rychle. Dodržuje pravidla stravování a jednou za čas má tzv. Fujtajblový den - den, kdy si dopřeje něco extra, třeba když je nějaká rodinná oslava (a těch za rok moc není, takže to plán hubnutí nijak nenarušuje).

  • Můj kamarád Martin zhubnul cca 15-20 kilo tuku (plus nabral nějaké svalstvo) tím, že rok intenzivně tančil (4x - 6x týdně zouk). Říká, že to byla dřina, ale vzhledem k tomu, že je to jeho velký koníček, nelituje času stráveného v tančírnách. A výsledek evidentně stojí za to :o) A potvrzuje, že je potřeba pravidelnost, jinak to nikam nevede.

  • Můj kamarád Dušan kdysi velmi rychle (a pro mě ta rychlost byla dost šokující) zhubnul tak, že si naložil velkou dávku spinningu (to by mě asi zabilo, a otázka je, jestli taková rychlost hubnutí nemůže člověku spíš ublížit, ale jak je vidět, každému opravdu vyhovuje něco jiného)

  • Můj tatínek kvůli potížím s klouby musel shodit 10 kilo. Zmenšil si porce jídla, omezil tučné a večer jí jen ovoce nebo zeleninu. Zhubnul asi 15 kilo. Líp se pohybuje a klouby tolik netrpí.

Přeju vám, ať si i vy najdete cestu, která vás bude bavit a která vám přinese kýžené výsledky!