STYL a KABO 2/2014

 

V neděli 16. Února jsem s kamarádkou vyrazila na veletrh, abychom se trochu inspirovaly, zjistily, co se bude prodávat v našich obchodech, a užily si dvě módní přehlídky – prádlo a konfekce. Můžu vám říct rovnou, že žádný výbuch to nebyl. Spousta průměrného, nezajímavého a v nemnohých případech rovnou odstrašujícího zboží.

Jeden stánek měl v názvu „nadměrné velikosti“. Hned jsem tam zamířila, abych zjistila, že je to zas jenom jedna a ta samá bída, co už teď v těchto prodejnách častokrát vidíme. Hlavní nabídku tohoto stánku tvořily pytlovité halenky s šílenými vzory (zajímalo by mě na čem jede jejich designér). Takže v tomto ohledu moc změn nečekejme.


Zjistila jsem taky, že podle mnohých výrobců tričko nebo kalhoty nejsou dost sexy nebo IN nebo jak to říct, pokud nemají množství nejrůznějších průstřihů, nevkusně zpracovaných krajek, flitrů, štrasového zdobení, zlatých prvků apod. Mockrát jsme narazily na hezkou halenku, které k dokonalosti chybělo jediné – odpárat to množství kamínků a jiných třpytivých ozdob. Chápu, že každý má jiný vkus a někomu se třeba to zdobení líbí, ale upřímně – je to laciné a já mám vždycky pocit, že dáma s něčím takovým musí být jedině od kolotočů. A pak tady byla další obrovská množina výrobců, kteří se svým designérem zamrzli v roce 1990:



U většiny stánků to byla všechno jedním slovem katastrofa, v tom lepším případě jsme na stánku našly jeden dva ucházející kousky a zbytek jsme zhodnotily jako něco, co bychom nevzaly na sebe, ani kdyby nám za to platili. Narazily jsme na jediný stánek s konfekcí, který nás zaujal celý. Byl to polský velkoobchod PTAK MODA, který prodává oděvy nejrůznějších polských výrobců. Měli krásné halenky, sáčka, šaty. Ty šaty byly takové trochu retro, taková krásná barevná 60. léta. Jemné, elegantní, některé zase víc hravé, prostě krásné šaty, Ukázka toho, že to jde i bez štrasových kamenů. Doufám, že s tímto prodejcem někdo během veletrhu udělá obchod a začne toto zboží dodávat k nám. Byla to opravdu krása!




Jak jsem říkala, kompletně nás zaujaly stánky DVA, ale jinak nic moc, jen občas se objevilo i na stánku s "hrůzami" něco pěkného: 




V sekci Styl se prezentovala taky moje oblíbená značka Love Music. Do hodnocení jsem ji ale nezařadila, protože na veletrh přijeli prezentovat hlavně svou bižuterii a kabelky. Hned jsem si tam koupila dvoje náušnice. Love Music toho ale nabízí mnohem víc a vy si o tom všem budete moci už brzo přečíst v rozhovoru, který právě s majitelkou Love Music připravujeme.

U kabelek a bot to byla opět nuda. Některé stánky byly zajímavé tím, že se tam občas mihla i nějaká ta barva, ale když zboží člověk prozkoumal blíž, zjistil, že zas taková bomba to není. Téměř všechny stánky s obuví byly černo hnědé, občas se objevila tmavá rudá barva, která je sice hezká, ale pokud je to jediná barva, kterou obuvníci znají, tak je mi nás líto. Co budeme nosit? 

V kabelkách nás zaujal stánek Axel, kde měli kabelky barevné, zajímavé, takové, s kterými člověk rozhodně nezapadne v davu, ale podle ceny pro prodejce jsme odhadly, že v obchodě takovou kabelku koupíte tak za 2.000,- Kč. To určitě nebude částka, na kterou by byla většina žen zvyklá, takže si myslím, že i v této oblasti nenastane velká změna a zase bude většina dam nenápadných a přehlédnutelných.




Našla jsem taky několik extrémních odstrašujících příkladů, jak by kabelka neměla NIKDY vypadat, aby její nositelka nepůsobila směšně. Těch hrůz jsme tam viděly opravdu hodně, ale aspoň jeden příklad za všechny vám dám. Zapomeňte na třpytivé zdobení v takové míře, jako vidíte tady:
 




Pokud jde o styl jako takový, nadchla mě jedna návštěvnice (shodou okolností majitelka obchodu s konfekcí). Byla elegantní, sladěná, usměvavá a byla ochotná se nechat vyfotit jako příklad, že to jde i bez flitrů, štrasu, prostřihů, atd. Říkala, že mají pěkné šaty i ve velkých velikostech, takže její obchod prozkoumám a pokud se mi bude nabídka líbit, dám vám určitě tip:




No a nakonec co k přehlídce? Oblečení až na výjimky bylo celkem pěkné, u některých kousků bych řekla, že dokonce moc pěkné a ačkoliv všechno předváděly velmi štíhlé modelky, myslím, že některé ty kousky by slušely i nám, plnoštíhlým. S přehlídkou Oversize se tentokrát nikdo neobtěžoval, takže inspirovat se, dámy, musíme zase samy.




 

 

Z celého veletrhu mám teda takový hodně rozpačitý dojem – hodně nudy, sem tam něco pěkného a dva stánky (tři včetně Love Music), které nás výrazně zaujaly. To je na mezinárodní veletrh trochu málo.

Na závěr ještě jeden důležitý poznatek, který jsme zaznamenaly na přehlídce. Posadily jsme se hned do první řady, abychom všechno viděly pěkně z blízka. A díky tomu jsme kromě našeho pocitu, že bychom chtěly modelky nakrmit, získaly jedno zásadní poznání – celulitida se nevyhýbá nikomu…  Jestli máte nějaký ten dolíček nebo strie na zadku (případně jinde), trápíte se kvůli tomu a snažíte se drasticky zhubnout, abyste se jí zbavily, nestresujte se, pokud zjistíte, že to nikam nevede. Ty modelky je mají taky a jsou to mladé hodně štíhlé holky. Byly to postavičky jako proutek, ale to „bláto“ místo zadku, všechno povolené,…  Zkrátka – ony jsou štíhlé proto, že hladoví, ale zdravé nejsou. Určitě budou podvyživené a ještě slabé, protože svalstva tedy moc neměly. A celulitidu k tomu. To je podle mě lepší mít nějaké to kilo navíc, ale k tomu i svaly (které samozřejmě mají jakýsi objem a váhu, takže pak je potřeba zapomenout na velikost 32 a váhu 45 kilo), aby tělo bylo pevné a zvládlo nějakou tu zátěž. Ovšem, štíhlost byla jejich volba, tak jim to přejme a my si s klidným svědomím můžeme dát k obědu řízek. Dobrou chuť! :o)
 

Tímto děkuju své kamarádce Evě za asistenci a pózování s modely :o)