Jak se obléknout?

Na toto téma je už toho napsáno hodně. Stačí zadat do vyhledávače výraz „typy postav“ a uvidíte kolik lidí se už tímto zabývalo. Přijde mi tedy poměrně zbytečné všechny tyto rady opakovat. Podívám se na to téma trochu jinak - podle svých zkušeností.

Rad je moc a pořád se opakují, stejně jsem si nikdy nebyla schopná zapamatovat co teda radí konkrétně mně. Navíc každý typy pojmenovává jinak, někdo uvádí 4 základní, někdo 6, ale nikde neviděla rozdělení na malou a velkou postavu, no prostě měla jsem v tom guláš. Tak jsem se začala řídit svým vlastním okem a začala jsem při zkoušení oblečení trávit v kabince víc času. Důkladným prozkoumáním vzhledu ze všech stran prostě zjistíte, jestli vám ten kousek oblečení sedí nebo ne. A ještě důležitější je v první řadě to, jestli se v tom oblečení cítíte dobře. Může vám to perfektně sedět, ale jak se necítíte, není to úplně přesně váš styl, nic s tím nenaděláte. Já nakupuju podle barev. Jakmile mě něco na věšáku zaujme svou barvou, podívám se blíž. Když to potom neodpovídá mému vkusu nebo zjistím, že to má hranatý výstřih nebo nějaké šílené průstřihy všude možně, odkládám a jdu dál. Pokud to výše uvedené znaky nemá a vypadá to celkem dobře, beru tu věc do kabinky a definitivní názor si udělám až podle toho jak to vypadá na mně.

Tímto dlouhodobým zkoušením jsem dospěla nejen k tomu, že už od pohledu vím jestli se do toho vejdu nebo ne (a neztrácím čas zkoušením nečeho, co je opravdu beznadějné :o), vím taky, že malá a silná postava jakou mám já prostě NEMŮŽE mít hranatý výstřih, sukni kratší nebo delší než ke kolenům (nebo lehce pod ně), vím, že líp vypadají moje nohy na podpatcích (čímž kromě posilování pánevního dna a rovnání zad při chůzi taky opticky prodlužuju postavu), vím, že si nemůžu vzít slim rifle ani za nic a vím, že vzhledem k mým silným pažím je lepší mít trička bez ramínek jen na cvičení, jako podvlíkací triko pod něco jiného (nosím je třeba pod saka) nebo na dovolenou k moři, kde je potřeba se odhalit, aby člověka netrefil šlak z toho vedra.

Dovolte mi tedy jen pár takových postřehů, které by vám možná mohly pomoci:

Malé postavy - prodlužte se proužky, podpatky, dlouhými korálky, šátky, výstřihem do V, nezapomeňte na správnou délku rukávů, nohavic a délku sukně (já mám vyzkoušeno, že nemůžu mít rukávy do půlky předloktí - taková délka mi neskutečně zkracuje tělo; a taky nemůžu mít sukni delší než lehce pod kolena, protože jinak vypadám buď jak selka nebo jako sociální pracovnice Zubatá z filmu Kolja - viděli jste? :o).

Vysoké postavy - prý že nemáte nosit podpatky... no, pokud nemáte komplexy ze své výšky a nechcete se za každou cenu zmenšit, klidně si je noste, když se v nich cítíte dobře a žensky. Budete k nepřehlédnutí a pokud budete mít vychytaný i zbytek oblečení, budou na vás moct nechat oči. Pokud jste vysoké a štíhlé, tohle všechno právě opticky podtrhnete tím, co jsem psala u malých postav, takže pokud svou výšku v kombinaci se štíhlostí zas tak zvýrazňovat nechcete (třeba se bojíte, že budete vypadat jako dlouhá tyčka), vyhněte se právě těmto tipům.

Velký zadek - obecně platí, že to, co chci zakrýt, přebiju něčím výrazným v jiné části těla. Takže pokud máte velký zadek, ale hezký dekolt, noste nějaké nenápadné kalhoty nebo sukně (sukně jsou dokonce lepší, i v zimě, protože neukazují tak přímo jak jsou doopravdy velká stehna) a zaměřte se na výrazné barevné halenky, trička, vzory,... každému padne první pohled právě tam a nebude si všímat zadku (a to se dá použít na jakoukoli část těla - zkrátka zvýrazněte to, čím chcete odpoutat pozornost od nějaké nedokonalosti).


Velké břicho - jsem přesvědčená, že mnoha ženám by stačila jsem správná volba podprsenky (o tom podrobněji zase někdy příště), aby se jim tak zvýraznil dekolt, že se každý bude dívat právě tam a ne na břicho. Pokud jste ten případ, že máte velké břicho a ještě k tomu hodně hodně hodně malá prsa a máte pocit, že podprsenka už vás nezachrání (ale to už musí být podle mě hodně extrémní případ), odpoutejte pohled od břicha třeba výraznými náušnicemi, kabelkou, šátkem,... v kombinaci s tričkem nebo halenkou nenápadné barvy to bude pecka!

Silné postavy obecně - zapomeňte na rozevláté batikované hacafraky nebo halenečky s velkými vzory! Určitě vám bude víc slušet halenka se vzorkem s malými kytičkami než halenka s obrovskými květy. Navíc - je potřeba si ta kila přiznat, takže holt něco budete muset ukázat. Buď nohy nebo trup, to záleží na tom se kterou vaší polovinou jste spokojenější. Máte pocit, že zadek a nohy jsou lepší než vaše břicho? Fajn, vemte si normální kalhoty, které kopírují postavu (prosím, ne slim rifle nebo legíny,... nic úplně obepínajícího, protože ta celulitida je opravdu vidět a nevypadá to dobře) a volnější halenku nebo tričko a bude to perfektní! Nebo naopak - máte pocit, že trup je lepší než zadek a nohy? Tak si vemte sukni, která vám zakryje silná stehna a upnutější vršek (zase s rozumem, ale to už v kabince uvidíte).

Velmi štíhlé postavy - pokud jste velmi štíhlí, chcete přibrat a nějak vám to nejde, nechcete, aby vás považovali za anorektičky (anorektiky) a chcete svou štíhlost zakrýt, noste volné věci. Přidávají kila a navíc - vy štíhlí máte velký výběr a můžete zkoušet až do alelujá :o))

Pokud máte dojem, že sama sebe v té kabince nezhodnotíte, potřebujete potřebujete na nákupy kamarádku, která to vše zhodnotí nezaujatým okem a poradí. Časem se naučíte podíat sama na sebe a říct si, jestli vám ten vybraný kousek opravdu sluší i co do barvy a střihu. Prodavaček bych se moc neptala, ty potřebují hlavně prodat, takže by vám byly schopny vnutit i pytel přes hlavu, pokud by to pro ně znamenalo kšeft a vyšší provizi z prodeje. Takže - i když je to moderní a na věšáku se vám to moc líbí, nekupujte to, pokud vám to deformuje postavu, zvýrazňuje to, co zvýraznit nechcete, nebo to má takovou barvu, která z vás dělá například bledou smrtku. Hlavně vám to musí slušet, v ideálním případě by to mělo být něco nadčasového, aby se to dalo nosit dlouho a nebylo hned následující sezónu na první pohled patrné, že je to loňská kolekce, něco, co bylo hrozně moderní, ale teď už to nikdo nenosí...


Možná máte některé z vás dojem, že je to stejně moc složité a moc se u toho musí přemýšlet. Ráda bych vás vyvedla z omylu. Na módě je hezké právě to, že nabízí tolik možností a vy si můžete hrát. Pokud nevíte jaké barvy vám sluší, prostě si toho do kabinky vemte víc a zkoušejte a porovnávejte. Tak stejně se střihy, délkami, vzory. Dřív nebo později dospějete k tomu co ano a co ne a to je pak vítězství! A pokud vás tohle hraní nebaví, vemte s sebou na nákup nějakou tu kamarádku a pokud jí věříte, vložte se do jejích rukou. Stejně ale platí - musíte se v tom modelu cítit dobře. Pokud se v něm cítit dobře nebudete, bude vám jen ležet ve skříni a budou to jen vyhozené peníze.

To je vše, mějte se hezky a užívejte konečně jara!

P. S. A jeden postřeh na závěr - až vám někdo bude tvrdit, že plnoštíhlí by neměli nosit příčné pruhy, pošlete ho do paďous. Nevím jak je to možné, ale opravdu to kila nepřidává! Proužky miluju, nosím je často a ráda... :o))